Priča o pršutu priča je o najmanje dvadeset godina intenzivnog napretka

Published on 22.10.2014, in Press.

 

U Tinjanu je u subotu svečano otvoren osmi međunarodni sajam pršuta ‘ISAP 2014’. na kojemu ove godine sudjeluju 36 pršutara, proizvođač sira i pet vinara, a očekuje se, kao i lani, više od 20 tisuća posjetitelja.

 

Otvarajući sajam predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović istaknuo je kako je ‘ova priča o pršutu priča o najmanje dvadeset godina intenzivnog napretka’.

 

‘Kada sam kao dijete dolazio u Istru sedamdesetih godina već tada je postojao rivalitet između dalmatinskog i istarskog pršuta. Tada nisam ništa razumio, ali danas razumijem da i jedni i drugi napreduju’, rekao je Milanović dodavši kako njegova obitelj u Dalmaciji proizvodi pršute oduvijek te da je u posljednjih dvadeset godina, po tom pitanju, napredovala više nego u prethodnih 150 godina.

 

‘To je ono što vidim u Istri, u svemu čega se Istra dotakne. U turizmu, u prehrani i vinima, što je rezultat tradicije ali i dobrog političkog rada ljudi koji vas vode i koji to osmišljavaju. To nije slučajno”, ocijenio je Milanović dodavši kako je to rezultat mukotrpnog rada, politike i projekta “da se nešto što je dobro, prezentira svijetu’.

 

 

Po njegovim riječima, nakon što je sa Slovencima postignut dogovor oko istarskog prštuta, očekuje da bi se mogao postići dogovor i oko terana.

 

‘Krug bi tada bio potpuno zatvoren, ali tu su bili brži od nas. To su stvari koje nas ujedinjavaju, ali opet smo različiti te istodobno slični te živimo zajedno’, rekao je Milanović. Dodao je da kada vidi što se zadnjih dana događa u susjedstvu, po pitanju ružnih i nepotrebnih provokacija, onda je ‘sretan što živi u ovom svijetu, što smo zajedno u Europi i što na stvarima poput pršuta i vina možemo uživati i zarađivati’.

 

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izrazio je zadovoljstvo što se ovaj sajam iz godine u godinu sve više razvija u manifestaciju koja je prepoznata na karti eno-gastronomske ponude Hrvatske.

 

Uz njih, svečanom otvaranju sajma pršuta u Tinjanu nazočili su i potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i Branko Grčić, ministar turizma Darko Lorencin te istarski i primorsko-goranski župani Valter Flego i Zlatko Komadina. (Hina)

Izvor: Dnevnik.hr

 

 
イブサンローラン バッグ イブサンローラン バッグ