ISAP 2013. gastro manifestacija i još puno više

Published on 08.10.2013, in Nekategorizirano.

Internacionalni sajam pršuta održat će se 19. i 20. listopada u Tinjanu. Riječ je o 7. ISAP-u, tradicionalnoj manifestaciji na kojoj će sudjelovati 30 izlagača iz sedam zemalja, i to Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Austrije, Crna Gore, te Bosne i Hercegovine.

Sajam i ove godine počinje subotnjim Svjetskim prvenstvom u pljočkanju u 9 sati, potom slijedi šetnja stazom suhozida te biciklijada,  a u 11 sati najavljeno je službeno otvaranje sajma. Ni ove godine neće izostati potezanje konopa, a zabava je tradicionalno zagarantirana. Maja Šuput i „Replay band“, zabavljat će posjetitelje na koncertu  19. listopada, a Jasmin Stavros  i „Alfa Time Band“ 20. listopada. Za dobru atmosferu na sajmu brinut će i  ”Vesele Štajerke”, „Magnolija“, „Duo Provin”, ”Fenix band”, ”Laguna band” te svirači na akustičnim  gitarama, trubama, harmonikama i klarinetima, kao i „Kumpanija kosirići“. U sklopu ISAP-a bit će održan i eko-sajam, a posjetitelji će uz tradicionalnu izložbu kosira koja se ove godine održava 18. puta moći razgledati i Zavičajnu zbirku ”Enrika Depiera”.

Općina Tinjan može se pohvaliti najvećom koncentracijom vrhunskih pršutana u Istri, a sve one redom proizvode pršut na tradicionalan način, stvarajući tako jedinstven gastro proizvod koji je postao jedan od simbola Istre. Od prošle godine, istarski pršut nosi, ne bez razloga, prestižnu europsku oznaku izvornosti. Put do ove prestižne oznake trajao je punih 14 godina, ali je ipak nakon duge „borbe“ istarski pršut prvi autohtoni-poljoprivredni prehrambeni proizvod zaštićen oznakom izvornosti u Hrvatskoj. Formalni primatelj oznake izvornosti je Udruga proizvođača istarskog pršuta sa sjedištem u Pazinu, a primjenu oznake izvornosti nadzire ovlaštena certifikacijska tvrtka Biotechnicon iz Zagreba. Dobivanje oznake izvornosti znači da se nadzirati cjelokupna proizvodnja i sljedivost svih sirovina od kojih nastaje istarski pršut kao konačan proizvod, od hrane korištene u ishrani svinja, preko uzgoja krmača, proizvodnje odojaka, tova tovljenika, uvjeta klanja te naposljetku same prerade mesa. Samo pršuti za koje certifikacijska kuća utvrdi da su u njihovoj proizvodnji poštivane sve odredbe specifikacije, smiju nositi oznaku izvornosti, koja se utiskuje vrućim žigom na kožnu “manžetu” (nogicu) pršuta koji su u pršutani proveli najmanje godinu dana.

Internacionalni sajam pršuta, u Općini istarskog pršuta, Tinjanu, jedan je od najvažnijih i najkvalitetnijih gastro događaja u Istri, a u središtu pozornosti ove manifestacije je pršut kojeg Istrijani nazivaju i vijulin.

Internacionalni sajam pršuta posjetilo je lani 20 tisuća ljudi, koji su uživali u dobroj zabavi, vrhunskim delicijama i izvrsnoj atmosferi, organizatori su uvjereni da će u Tinjanu 19. i 20. listopada sve to svojim gostima ponuditi i ove godine.  Jer, ISAP je gastro manifestacija, ali i puno više od toga, pa svakako svratite u subotu i nedjelju do Tinjana.

Ovogodišnji ISAP održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Istarske županije te Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva kulture. Organizatori sajma su Općina Tinjan , CEROT d.o.o.  te Udruga proizvođača istarskog pršuta. Glavni sponzori ove značajne manifestacije su tvrtke Gratis i Ghia staff.

Glas Istre i Općina Tinjan, Ceorot do.o. i Udruga proizvođača istarskog pršuta vode Vas na 7. Internacionalni sajam istarskog pršuta – ISAP 2013 u subotu 19. listopada 2013. godine. Dvadeset čitatelja nagrađujemo besplatnom ulaznicom i porcijom pršuta. Potrebno je sakupiti tri kupona, koje objavljujemo 7.,8., i 9. listopada, te ih dostaviti na adresu – Glas Istre Riva 10. Imena dobitnika bit će objavljena 14. listopada, a nagrađeni čitatelji s osobnom iskaznicom samo se trebaju javiti na ulazu ISAP-a.

 

 
イブサンローラン バッグ イブサンローラン バッグ